Menu

09 280 60 80
info@caminogroup.be
Landegemstraat 10
9031 Drongen

Terug naar alle artikels

Digitale innovaties verbeteren bouw- en renovatietrajecten

Duurzaamheid

Digitale innovaties verbeteren bouw- en renovatietrajecten

De digitalisering creëert in de bouw- en renovatiesector veel interessante nieuwe mogelijkheden. Neem nu het digitaal bouwen via BIM. Bij Camino geloven we dat technologieën zoals deze zorgen voor betere keuzes, meer efficiëntie en een hogere kwaliteit. Onze collega Birger De Smet, Engineering manager bij Durabrik, is alvast overtuigd van de voordelen van BIM.

BIM: uitwisselbaar digitaal bouwmodel

BIM staat voor Building Information Model. Het is een gedetailleerd 3D-model waarin aan elk onderdeel van een gebouw ook meteen alle bijhorende informatie gekoppeld is. Je leest uit het model bijvoorbeeld af welke materialen gebruikt worden en welke hoeveelheden daarvan nodig zijn.

Beter ontwerp

Birger: “Alle elementen van een gebouw komen samen in het BIM-model waardoor het heel veel mogelijkheden biedt. Je kan bijvoorbeeld de lichtinval in verschillende ruimtes simuleren, de indeling daarop afstemmen en zo voor de toekomstige bewoners een fijn wooncomfort creëren. Het systeem laat ook perfect toe om virtueel verschillende materialen met elkaar te vergelijken. Je ziet op de computer meteen het effect op kostprijs en kwaliteit. Zo kan je betere keuzes maken in functie van kwaliteit, duurzaamheid en comfort, en kom je tot een veel beter ontwerp.”

Vlottere bouw- en renovatieprocessen

Het computermodel helpt bovendien om vooraf fouten uit het ontwerp te halen. Vroeger ontdekte men die vaak pas tijdens de werken, maar dankzij een betere voorbereiding via het virtuele model duiken er nu op de werf veel minder problemen op en minder vertraging. Voor onze teams en partners is het daardoor prettiger werken en wij slagen erin om de beloftes aan onze klanten qua timing na te komen. Dat geldt ook voor prijsafspraken trouwens, want alles wat in het model staat wordt automatisch omgezet in correcte meetstaten en verrekend in een vast totaalbudget.”

Efficiëntere samenwerking

Het ultieme doel van BIM is volgens Birger om op een efficiënte manier informatie te delen met alle partijen die bij een bouw- of renovatieproject betrokken zijn. “BIM staat voor een collaboratieve werkmethode waarin alle disciplines samenkomen, gaande van ontwerp, technieken en stabiliteit, tot zelfs de integratie van het postinterventiedossier. Er heerste lange tijd in de sector een zekere terughoudendheid om informatie te delen, maar stilaan komt er meer openheid en dat juichen wij zeker toe. Ook op de werf zie je dat projectleiders steeds vaker hun tablet bovenhalen om samen met een aannemer een bepaalde bouwknoop in detail te bekijken in het 3D-model of om bepaalde zaken uit te leggen.”

Kennis en informatie delen

“Bouw- en renovatiepartners die net als wij een transparante samenwerking op basis van innovatieve technologieën omarmen, hebben bij Camino alvast een streepje voor. We zijn er immers van overtuigd dat een goede voorbereiding en een duidelijke communicatie het eindresultaat voor onze klanten ten goede komt.”