Menu

09 280 60 80
info@caminogroup.be
Landegemstraat 10
9031 Drongen

Terug naar alle artikels

Buurtbewoners krijgen werfwater

Nieuws

Buurtbewoners krijgen werfwater

Gent / Wondelgem - Op een bouwwerf in Wondelgem wordt 150.000 liter grondwater opgevangen en uitgedeeld aan de buurtbewoners. Dertig gezinnen kunnen er hun regenputten mee vullen. Normaal gezien verdwijnt dat water gewoon in de riool.

Na zeven dagen van extreme hitte is wat extra regenwater welgekomen. Zo denken ze er ook in Wondelgem over. Dat regenwater komt uit misschien wel onverwachte hoek, van bouwontwikkelaar Durabrik. Die werkt er langs de Vrouwenstraat aan het domein van een oude stoeterij; dat wordt omgevormd tot een residentie met appartementen en woningen.

Duizenden liters grondwater werden er al uit de grond gepompt. Normaal gezien laat men dat gewoon wegstromen in de riool. “Zonde, want niemand heeft daar iets aan”, zegt Steven Vanden Brande, duurzaamheidscoördinator bij Durabrik. “Het is ook niet goed voor het grondwaterpeil.”

Daarom werd samen met het Gents MilieuFront een alternatief op poten gezet. 150.000 liter grondwater wordt opgevangen en dan uitgedeeld aan de buurtbewoners, die er hun regenputten mee kunnen opvullen.

Donderdagvoormiddag werden met tankwagens de eerste gezinnen bevoorraad. Het water is gratis, het MilieuFront vraagt wel een vergoeding van 30 euro voor onder meer het transport. Durabrik neemt evenwel de kosten van de eerste 25 leveringen op zich.

In Wondelgem is alvast enthousiast gereageerd. Aanvankelijk kwam er protest tegen het project aan de Stoeterij. “Het stadsbestuur geeft carte blanche om bestaande ‘groene’ plekjes te verwoesten en vol beton te storten”, klonk het in een petitie. “Het is mooi meegenomen dat er op deze manier wat meer goodwill tegenover onze projecten komt”, geeft Vanden Brande toe.

In de toekomst wil Durabrik hier dan ook een vervolg aan breien. “We moeten anders gaan omspringen met water.” Ook het MilieuFront gaat hiermee door. Met de ‘Red het water’-actie wil de organisatie in verschillende Gentse wijken gelijkaardige initiatieven steunen.