Menu

09 280 60 80
info@caminogroup.be
Landegemstraat 10
9031 Drongen

Terug naar alle artikels

In gesprek met enkele collega’s op Internationale Vrouwendag

Nieuws

In gesprek met enkele collega’s op Internationale Vrouwendag

De toekomst van de bouw ligt bij de vrouwen’, zo luidde de titel van een interessant artikel in De Tijd dat begin deze week verscheen.
Als bouwbedrijf kunnen we dit alleen maar beamen en toejuichen. Bij Camino is er een mooi evenwicht tussen mannen en vrouwen in heel uiteenlopende functies: bij de projectleiders, in het directieteam, in ondersteunende functies ... En daar zijn we heel fier op.
Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag laten we vandaag vier sterke Camino-vrouwen aan het woord. Ook onze CEO Geert Pauwels vindt het belangrijk om ook zijn standpunt mee te geven over het belang van een goede mix tussen mannen en vrouwen in onze teams.

Wie hebben we geïnterviewd?

Femke Dhont - HR Directeur & lid van het directieteam
Anne Cruyl - Bouwadviseur Victor
Irina Medvedeva - Administratief Medewerker Fyxt & Veisters
Karolien Vlassenroot - CFO en lid van het directieteam
Geert Pauwels - CEO Camino Group

 

Bij Camino streven we naar een evenwicht tussen verbinding en daadkracht, en een mooie balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie. In een traditioneel mannelijke sector is dit atypisch, en ik geloof écht dat we zo het best kunnen samenwerken om tot de beste resultaten te komen – Femke

Wat is je kracht als vrouw in je job?

Karolien: Ik voel dat vrouwen van nature uit iets empathischer zijn. Ook eigenschappen als altruïsme, kwetsbaarheid en zorg kunnen een goede werking en een vlotte samenwerking in de teams alleen maar bevorderen.
Femke: Ik merk dat mijn natuurlijke focus op verbinding en empathie, typisch vrouwelijke eigenschappen (die mannen even goed kunnen hebben natuurlijk), bijzonder nuttig is in mijn job om goed te begrijpen en te voelen wat leeft in de teams en in de organisatie. Het kunnen combineren van ratio en emoties maakt voor mij het verschil.

Wat is volgens jullie de meerwaarde van een goede mix tussen mannen en vrouwen in een team?

Anne: Niet alleen een mix tussen mannen en vrouwen is een meerwaarde, maar ook de verschillende competenties maken een team sterker. Samen kom je altijd verder dan alleen.
Irina: Ikzelf heb jaren ervaring in de sport, welbepaald in ploegsport en weet hoe belangrijk diversiteit is voor een goede functionaliteit van een ploeg. Ook in de ‘Camino-ploeg’ is er mooie diversiteit aan vrouwen en mannen, in alle teams. Dit verhoogt creativiteit, verbreedt het perspectief en zorgt dus voor een krachtige complementariteit.

Wat ik belangrijk vind, is niet alleen dat er een evenwichtige mix is tussen vrouwen en mannen, zoals bij Camino, maar voorál dat we ervoor zorgen dat iedereen ook echt in zijn eigen kracht kan staan. Als alle medewerkers zichzelf kunnen en mogen zijn en vanuit die eigenheid kunnen samenwerken aan een gemeenschappelijk doel, kan er echt magie ontstaan - Geert

Waarom vind je het fijn om bij Camino te werken?

Karolien: Als Camino groep willen we een positieve impact hebben op de samenleving en dat is voor mij ook een persoonlijke ambitie waar ik elke dag naar streef. De waarden van Camino passen goed bij mij: mensen geven om mensen, een focus op vernieuwing met de nodige daadkracht en ondernemerschap.

Geert: Als leidinggevende vind ik het cruciaal om een context te creëren waarbinnen iedereen zichzelf kan zijn. Dit geldt zeker ook voor vrouwen in een ‘typische’ mannenwereld. Actief luisteren zonder oordeel, of even polshoogte nemen voor de aanvang van een meeting, het zijn kleine zaken die er hopelijk mee voor zorgen dat iedereen zich goed voelt op en naast de werkvloer.

Anne: Ik ben momenteel de enige vrouw in het team van bouwadviseurs bij Victor, maar in verschillende teams bij Camino is er een mooi evenwicht, wat fijn is. Mensen ‘verschieten’ hier ook niet meer van, wat toch al een vooruitgang betekent. Op de werf zelf blijven we wel in de minderheid, daar zal de fysieke zwaarte van de job wel meespelen.

Stel dat je een koffie mag gaan drinken met een bekende vrouw. Wie zou dat zijn, en waarom?

Anne: Charlotte Perriand inspireert mij echt, hoe zij in een toen nog door mannen gedomineerde wereld haar stempel heeft kunnen drukken op de architectuur en meubelontwerp. Ze staat nog te vaak in de schaduw van Le Corbusier.

Femke: Maya Angelou. Ik ben jammer genoeg te laat om het ooit in het echt te kunnen doen, maar met deze inspirerende vrouw zou ik graag eens een wandeling maken. Haar krachtige en universele boodschappen over zelfrespect, empowerment en de kracht van woorden hebben me geïnspireerd om te vertrouwen op mijn gevoel en dat gevoel te durven verwoorden. Zij gebruikte haar kunst als een krachtig instrument voor sociale verandering en is echt een voorbeeld van hoe vrouwen hun creativiteit en passie kunnen inzetten om de wereld te verbeteren.

Karolien: Michelle Obama! Haar drive om zich niet alleen te focussen op haar carrière als advocaat, maar zich ook in te zetten voor de maatschappij, én een evenwicht te behouden tussen werk en gezin. Een hele boterham, en een balans die ze volgens mij kon blijven respecteren.

Waar ben je in je carrière tot nu toe het meest fier op?

Anne: Het feit dat ik mijn work-life balans kan behouden. Ondanks dat ik gedreven ben en graag werk, wil ik er ook zijn voor mijn twee jonge kinderen.

Geert: Een werknemer is uiteraard veel meer dan iemand die zijn functie uitoefent. Om iemand ten volle te kunnen laten ontplooien, is het een must om rekening te houden met het privéleven van collega’s. Die flexibiliteit en goede balans werk-privé moeten er zijn.

Wat zou je willen veranderen ten voordele van alle vrouwen als je de kans kreeg?

Irina: Na overleg met de vriendinnen hebben we besloten dat afraken van de dubbele standaarden voor ons een grote sprong voorwaarts zou betekenen.
Femke: Dat de stem luider van vrouwen kan klinken in belangrijke (mondiale) zaken. Als vrouwen evenveel gehoord zouden worden als mannen, de wereld zou er helemaal anders uitzien. Daar ben ik echt van overtuigd.
Karolien: Een wereld waarin het overal voor vrouwen  mogelijk is om wakker te worden, naar buiten te gaan en zich veilig te voelen op straat welke kledij ze ook dragen of religie ze volgen. Een wereld waarin alle kinderen goed onderwijs krijgen, waarin meisjesrechten beschermd worden en er gelijke jobkansen zijn.

Wat zou je de 20-jarige versie van jezelf vertellen?

Irina: ‘Wees niet bang voor de veranderingen’ en ‘Er bestaan geen perfecte beslissingen’. Liever spijt hebben van iets dat mislukt, dan jezelf afvragen wat zou kunnen gebeuren!
Femke: Te vertrouwen op mezelf, mijn gevoel, en vooral te geloven in mezelf. Ik zou mezelf aanmoedigen om mijn stem te gebruiken om te spreken over zaken die belangrijk zijn, om risico’s te nemen, te leren van mislukkingen. En om mezelf gerust te stellen dat je maar kan groeien als je af en toe eens faalt en dan de moed hebt om eruit te leren.