Durabrik sleept UNITAR-certificaat in de wacht
DRONGEN – Bouwbedrijf Durabrik mocht afgelopen week het UNITAR-certificaat ‘SDG Pioneer’ in ontvangst nemen. Dit is een internationale erkenning van de Verenigde Naties voor duurzaam ondernemen op basis van de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s). “De voorbije drie jaar werkte het Durabrik-team maar liefst 36 duurzaamheidsprojecten met succes uit. Dat we hiervoor bekroond worden door de VN, is de kers op de taart en sterkt ons om op hetzelfde elan verder te gaan”, aldus een trotse Steven Vanden Brande, duurzaamheidscoördinator bij Durabrik.
Durabrik kreeg het UNITAR-certificaat ‘SDG pionier’ als één van de eerste Belgische bedrijven omdat het drie jaar op rij het Voka Charter Duurzaam Ondernemen behaalde. Daarbij werden acties opgezet voor alle 17 Sustainable Development Goals (SDG’s), gaande van proper drinkwater tot werknemerswelzijn over verantwoord ondernemen.
36 projecten en initiatieven
Via een actieplan op maat werkte Durabrik maar liefst 36 duurzame en concrete initiatieven uit om op een meer verantwoorde manier te ondernemen. Eén van deze initiatieven waar het bouwbedrijf vorig jaar mee uitpakte, was een proefproject rond in-huis waterzuivering met Hydraloop. Dit waterzuiveringssysteem vangt al het water op uit de douche, het bad en het spoelwater van de wasmachine en zuivert dit voor hergebruik voor toilet, wasmachine en tuin. Maar liefst 85% van het huishoudelijk water wordt hierdoor gerecycleerd. Na het afronden van dit proefproject, kan deze oplossing geïntegreerd worden in alle woningen.
Daarnaast werd bij de renovatie van het hoofdkantoor, de gasleiding afgesloten. Voortaan worden de kantoren verwarmd of gekoeld met een warmtepomp, in combinatie met een klimaatplafond. Zo kan Durabrik spreken uit eigen ervaring bij het promoten van warmtepompen bij zijn klanten.
Eveneens vorig jaar ging Durabrik een samenwerking aan met Natuurpunt. Voor elke vierkante meter funderingsplaat, creëert Natuurpunt een vierkante meter natuur. Op die manier zorgen de partners voor zo’n 20.000 à 30.000 vierkante meter extra natuur per jaar, telkens in de buurt van een bouwproject van Durabrik.
Andere duurzaamheidsprojecten die Durabrik ondernam in het kader van de SDG’s, waren onder meer het weren van schadelijke PUR- en PIR-producten uit het bouwproces, de keuze om enkel nog FSC-hout te gebruiken en het mee-aankopen van 7.000 vierkante meter grond om te bebossen in samenwerking met Boom.
Alle woningen energieneutraal tegen 2025
Steven Vanden Brande, duurzaamheidscoördinator bij Durabrik: “Duurzaam ondernemen zit bij ons in het bloed. We zijn dan ook fier op deze internationale erkenning, maar dit is voor ons zeker geen eindpunt. Er staan nog tal van acties om te verduurzamen op ons programma. Zo ligt het in onze ambitie om tegen 2025 alle woningen in onze projecten meer energie te laten opwekken dan dat ze verbruiken, zonder daarbij de betaalbaarheid van onze woningen uit het oog te verliezen.”