Menu

09 280 60 80
info@caminogroup.be
Landegemstraat 10
9031 Drongen

Broer en zus Callens over hun familiebedrijf

Broer en zus Callens over hun familiebedrijf

Joost en Claudia Callens lijken elkaars tegenpolen. Hij – in z'n rol als CEO – van Camino een vat vol creatieve ideeën en plannen, zij – als directeur Gronden bij Durabrik – nuchter, bedachtzaam en doortastend. Maar vergis je niet… Broer en zus zijn even gedreven om met hun familiebedrijf mensgericht en toonaangevend te zijn en voor hun klanten een warme thuis te creëren. 

 

Ondernemer in een familiebedrijf

Hoe is het om geboren te worden in een familiebedrijf? Welke invloed heeft dat op je leiderschap? En hoe draag je het uit naar de volgende generatie? In de podcast 'Over de Appel en de Boom’ van Karolien Emmers en Joris Evens geeft Joost alvast een eerste inkijk in hoe hij zijn rol als CEO in het familiebedrijf invult.

Beluister de podcast

In gesprek met Joost en Claudia

In het nieuwe magazine van ons dochterbedrijf Durabrik beantwoordden ze enkele persoonlijke vragen, over zichzelf, elkaar en hun familiebedrijf Camino. 

Waar halen jullie het meeste energie en fun uit in jullie job?

Claudia: “Er zijn ongelofelijk veel zaken waar ik energie en fun uit haal. Dat gaat van de aankoop van een grond, tot de verkoop van een woning. Gronden vormen de grondstof van ons bedrijf, maar ze zijn heel schaars. Daarom geeft het altijd een kick als het lukt om een grond aan te kopen en de vergunningen rond te krijgen. Ik vind het ook elke keer weer heerlijk als we voor klanten een thuis mogen bouwen. Hun dromen, hun wensen, wat hen drijft en hoe het verhaal van zo’n verkoop tot stand komt, daar hou ik van. En als diezelfde klanten dan bij de oplevering fier met een duim omhoog voor de foto poseren, dan is dat ongelofelijk mooi. Ook een boeiend gesprek, met medewerkers bijvoorbeeld, geeft mij energie. Net zoals collega’s die spontaan met een oplossing of een idee op de proppen komen.”

Joost: “Ik haal uit heel veel zaken energie en plezier. Ik leef helemaal op als er nieuwe ideeën opborrelen, die we dan samen uitwerken tot iets moois, zoals een nieuwe afdeling of een nieuw merk. Door mijn verleden als verkoper bij Durabrik krijg ik ook nog altijd een warm gevoel bij elke nieuwbouw, renovatie of energieoplossing die we verkopen. En als klanten dan tevreden zijn over onze samenwerking en ze ons een positieve aanbeveling geven, daar doen we het voor. Recent kregen we ook van onze eigen Durabrik-medewerkers een heel mooie erkenning als Great Place to Work. Ook dat doet mij veel plezier, net als het feit dat ik mensen kan zien groeien en openbloeien.

Wat bewonderen jullie aan elkaar?

Claudia: “Ik bewonder Joost om zijn ongelofelijke drive en enthousiasme. Hij begeestert mensen. Ook de manier waarop hij naar de wereld kijkt en zich erdoor laat inspireren, de zoektocht naar zichzelf, zijn kracht om door te zetten en altijd weer nieuwe uitdagingen aan te gaan, vind ik straf. Als Joost de top van een berg heeft bereikt, ziet hij daar alweer andere bergtoppen die hij wil beklimmen.”

Joost: “De aankoop van gronden is een moeilijk proces, maar Claudia heeft veel veerkracht en is oplossingsgericht om altijd opnieuw door te gaan. Haar betrouwbaarheid overtuigt grondeigenaars om met ons in zee te gaan. Daarnaast is Claudia heel zorgzaam, dat zie je vooral in kleine dingen. Ze geeft graag attenties en pikt zaken op uit het leven van mensen om te helpen. Verder is ze kritisch, sportief en ze kan heel goed om met druk. Beter dan ik.”

Wat is voor jullie het moeilijkste om als broer en zus samen te werken?

Claudia: “Ik zie eigenlijk vooral voordelen. Zonder woorden weten we wat er in de ander omgaat. Elkaars klankbord zijn. De keerzijde is dat we ook mekaars kleine kantjes kennen. We houden ons minder in voor mekaar en gaan soms te snel in de emotie.”

Joost: “Da’s waar. De emoties van vroeger thuis aan de keukentafel, laaien nu soms op aan de vergadertafel. Wij hebben er zelf niet zo’n probleem mee want met één woord of zelfs maar één blik laten we de discussie ook zo weer achter ons. Vooral andere mensen hebben het er soms lastig mee. Voor de rest gaat Claudia soms op de rem staan als ik voluit wil gaan. Dat is haar kritische ingesteldheid waarmee ze tegengas geeft. Goed natuurlijk, maar soms te snel naar mijn goesting. Voor de rest beschouw ik het vooral als een sterkte om samen het bedrijf van onze familie ver uit te bouwen.”

Hoe challengen jullie elkaar in jullie job?

Joost: “Ik heb er doorgaans geen moeite mee om mensen te challengen, maar bij Claudia ligt dat anders. We zijn elkaars evenknie op aandeelhoudersniveau, maar als CEO heb ik mijn rol als eindverantwoordelijke te spelen. Het helpt om te benoemen vanuit welke rol ik haar iets vraag of zeg. De enige, echte challenge die ik mijn zus geef vanuit mijn eigen passie voor groei en ontwikkeling, is om de lat altijd net een tikkeltje hoger te leggen, om ambities net iets feller uit te spreken.”

Claudia: “Ik challenge Joost vooral door mijn kritische stem te laten horen, maar veel uitdaging heeft hij niet nodig. Hij legt de lat vanzelf al hoog. Ik ben vooral blij dat ik zijn klankbord kan zijn.”

Wat hebben jullie de afgelopen periode van elkaar geleerd?

Joost: “Angst is altijd een slechte raadgever en dat je beter rustig blijft in plaats van te panikeren. Bij een plotse crisis zoals de eerste lockdown ga je natuurlijk in een soort overlevingsmodus, maar door rustig te blijven en te vertrouwen op elkaar en op je medewerkers, kom je tot het voortschrijdend inzicht dat alles ook weer op zijn pootjes terechtkomt. Een crisissituatie maakt je ook sterker, het geeft je energie en nieuwe ideeën. Zo hebben we het afgelopen jaar verschillende nieuwe bedrijven opgericht.”

Claudia: “Ik ben vooral trots op hoe we samen het voortouw genomen hebben om in het begin van de pandemie problemen aan te pakken. Met veel zorg voor onze mensen en ons bedrijf. Trots ook op onze fenomenale veerkracht en op hoe sterk we nu staan. De crisis heeft ons dus ook veel gebracht.”

Joost: “Die veerkracht bij gans het team was inderdaad fenomenaal. En ook het feit dat we meteen op grote schaal van thuis uit operationeel waren. Dat thuiswerken is trouwens een blijver. Een evenwichtig hybride systeem, daar staan wij zeker achter omdat we de vele voordelen ervan zien.”

Wat zien jullie in jullie job en voor Camino als de grootste uitdagingen voor de toekomst?

Claudia: “Voor mij is dat zonder meer de bouwshift in 2040. Vanaf dan zullen we niet meer op open ruimte mogen bouwen en dat voel je nu al. Grond is schaars en vergunningsprocessen verlopen moeizaam. Maar dat houdt ons niet tegen, samen met de andere bedrijven van Camino blijven we woonoplossingen bieden voor onze klanten. Dat hebben we tijdens de pandemie wel bewezen en daar blijf ik sterk in geloven. Want mensen een echte thuis bieden, dat is en blijft heel waardevol. Een andere uitdaging  voor ons is om stilaan de overdracht van ons familiebedrijf aan de volgende generatie voor te bereiden. We willen dat zo goed mogelijk doen door onze kennis door te geven en geleidelijk de rol als coach op te nemen zodat medewerkers binnen onze groep een mooie toekomst kunnen uitbouwen.”

Joost: “De grootste uitdaging voor mij is de uitbouw en groei van Camino, dat een partner voor het leven wil zijn voor alles wat met wonen, bouwen en verbouwen te maken heeft. Daarnaast is er nog veel werk te doen rond circulariteit, duurzaamheid en dienstbaarheid. Ik geloof dat bedrijven van de toekomst ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid durven op te nemen en iets willen terugdoen voor de maatschappij. Wij doen dat onder andere met de Toontjeshuizen, aangepaste woonoplossingen voor mensen met een beperking die zelfstandig willen wonen. Daarnaast heb je ook nog the war for talent waar wij als bedrijf al heel lang op inzetten, en het feit dat we natuurlijk elke dag de liefde van onze klanten moeten blijven winnen. Uitdagingen genoeg dus, maar daarnaast ook nog wat van het leven blijven genieten.”

Meer weten over Camino?

Ontdek het verhaal van Camino en maak kennis met onze 12 bedrijven.

Over Camino