Menu

09 280 60 80
info@caminogroup.be
Landegemstraat 10
9031 Drongen

Terug naar alle artikels

Bouwen of renoveren, nog nooit zo interessant

Nieuws

Bouwen of renoveren, nog nooit zo interessant

Hoewel de coronacrisis vorig jaar ook in de bouw lelijk huishield, voorspelt de Confederatie Bouw een gunstige evolutie voor 2021. De fiscale en financiële situatie was voor vele gezinnen nog nooit zo interessant als vandaag. Ondanks de toegenomen bouw- en vastgoedprijzen zetten steeds meer mensen de stap naar een nieuwe of vernieuwde woning. 

Dalende trend herstelt

Uit de recente conjunctuuranalyse van Confederatie Bouw blijkt dat de schade die de bouwsector in 2020 opliep dit jaar gedeeltelijk wordt goedgemaakt. Heel wat bouwvergunningen bleven vorig jaar immers uit en de lockdown zette de sector enkele maanden op pauze. De bouw van nieuwe woningen kende daardoor een daling van 8% die zich in 2021 zal herstellen met zo’n 3%, zo voorspelt de sectorfederatie.

Toegenomen vraag en budget voor nieuwbouw

Ondanks de huidige COVID-situatie was de werkloosheid in ons land nog nooit zo laag. Ook de hypothecaire leningen staan op een historisch dieptepunt, in de goede betekenis van het woord. En zelfs de toename van de bouw- en vastgoedprijzen blijken een positieve impact te hebben op de competitieve positie van nieuwe woningen. Tel daar nog eens het verlaagde btw-tarief voor afbraak en heropbouw bij en je bereikt de meest gunstige situatie voor potentiële bouwers.

Renovatie in de lift

Ook de (duurzame) upgrade van bestaande woningen evolueert na de daling van vorig jaar opnieuw in de goede richting. En maar goed ook, want om de huidige klimaatdoelstellingen te behalen moet het aantal verbouwingen flink de hoogte in. Volgens de Confederatie Bouw is een verdubbeling tot een verdrievoudiging nodig, wat resultaat in 15 renovaties per uur.

De boodschap voor de toekomst is meer dan ooit om slim te bouwen. Denken aan morgen en permanent op zoek gaan naar innovatieve en duurzame woonoplossingen zodat eigenaars kunnen genieten van optimaal comfort, in en uit ‘hun kot’.