Menu

09 280 60 80
info@caminogroup.be
Landegemstraat 10
9031 Drongen

Terug naar alle artikels

Durabrik en vzw De Loods gaan voor minder afval op de werf

Duurzaamheid

Durabrik en vzw De Loods gaan voor minder afval op de werf

Meer recycleren op de werf? Grote bouwbedrijven weten vaak niet hoe ze daar best aan beginnen. Nochtans is de oplossing simpel: de juiste partner vinden, waarmee je een duurzame samenwerking kan aangaan. En die partner vond Durabrik jaren geleden al in maatwerkbedrijf De Loods.

Kansen creëren

Al bijna 30 jaar helpt maatwerkbedrijf De Loods mensen met verminderde kansen op de arbeidsmarkt aan een stabiele job. Zo kunnen ze meedraaien in een reële werksituatie, om vervolgens door te stromen naar de reguliere arbeidsmarkt. En er is voor iedereen wat wils, vertelt Karel Schotsaert, coördinator van de afdeling Tuin & Klus: “We hebben verschillende projecten. Sommigen gaan aan de slag in onze bioboerderij, waar ze fruitpakketten samenstellen of onze winkel openhouden. Anderen helpen mee in ons sociaal restaurant of ruimen zwerfvuil op in steden en gemeenten. En dan heb je ook nog onze tuin- en klusploegen. Sinds vier jaar vind je hen regelmatig terug op de werven van Durabrik.”

Van klussen tot recycleren

Lara Vandecappelle, coördinator dienstbaarheid bij Camino/Durabrik, legt uit hoe de samenwerking tussen Durabrik en De Loods precies begon: "Ergens in 2018 hadden we nood aan extra mensen om bepaalde klusjes uit te voeren op onze werven, zoals kleine sloopwerken of groenonderhoud. Toen De Loods op ons pad kwam, klopte het plaatje meteen. Vanuit Durabrik zoeken we immers altijd naar manieren om iets terug te doen en onze sociale verantwoordelijkheid op te nemen. Het verhaal van De Loods sprak ons dan ook sterk aan. Daarnaast merkten we dat ze heel goed met ons meedachten.”

Karel: “Op een gegeven moment viel het ons op dat er veel bouwmateriaal werd weggegooid dat nog perfect bruikbaar was. Sindsdien helpen we ook om de werven op een doordachte manier op te ruimen: in plaats van alles simpelweg in één container te gooien, sorteren we afvalstromen en proberen we zoveel mogelijk te recupereren.”

“Onze medewerkers zijn heel lovend over hun job bij Durabrik. Ze vormen een belangrijke schakel van een groter project."

Voordelig voor iedereen

Werven doelgericht opruimen en recycleren: het werpt duidelijk z'n vruchten af. En dat op verschillende vlakken, zegt Lara: “Enerzijds heb je natuurlijk het milieuaspect: we verspillen minder en kunnen materiaal hergebruiken. Daarnaast merken we ook dat onderaannemers minder afval achterlaten, doordat de werven er schoner bij liggen. En het bevordert ook nog eens de veiligheid op de werf.

Ook bij De Loods zijn de signalen positief: “Onze medewerkers zijn heel lovend over hun job bij Durabrik. Het takenpakket is erg afwisselend én ze zien de vooruitgang op de werf. Ze vormen een belangrijke schakel van een groter project. Bovendien komen ze met verschillende jobs in aanraking, wat nieuwe interesses kan opwekken”, klinkt het bij Karel.

Duurzaam partnership

Intussen steekt De Loods al op meerdere werven van Durabrik een handje toe. Een aantal dat volgens Lara alleen maar zal toenemen: “Waar mogelijk willen we bij Durabrik een beroep doen op maatwerkbedrijven als De Loods. We zijn al goed bezig, maar er zijn nog zoveel andere zaken die we aan organisaties als deze kunnen toevertrouwen. Wordt vervolgd, dus!”

Samenwerken met onze bedrijven

We geloven dat duurzame partnerships leiden tot het succes van onze eigen organisatie én die van onze partners. Meer weten wat we je als partner te bieden hebben?

Partnership met Camino