Menu

09 280 60 80
info@caminogroup.be
Landegemstraat 10
9031 Drongen

Terug naar alle artikels

De deeleconomie: een verrijking voor de vastgoedsector?

Nieuws

De deeleconomie: een verrijking voor de vastgoedsector?

Samen delen ... is doen zoals velen. Ook als het over vastgoed gaat, is de deeleconomie sinds enkele jaren trending: steeds meer mensen zijn gewonnen voor het idee van ‘minder kopen en meer krijgen’. Wat betekent dat precies voor de vastgoedsector, zowel vandaag als morgen?

Wat houdt vastgoed delen in?

Kort samengevat houdt de deeleconomie in dat goederen of diensten gedeeld worden door meerdere mensen. Wat vastgoed betreft, gebeurt dat al op verschillende manieren. Denk aan coliving (een woning of appartement delen) of coworking (een kantoor of atelier delen), maar evengoed aan het delen van opslagruimte of vakantieverblijven.

Waarom is de deeleconomie populair?

Dingen delen: we hebben het altijd al gedaan. Maar de toenemende wereldbevolking, een groeiend bewustzijn van de klimaatopwarming en de dalende koopkracht hebben de deeleconomie in een stroomversnelling gebracht. Meer en meer beseffen we dat alles zelf kopen niet de meest duurzame aanpak is.

De voordelen van delen

Vastgoed delen werpt z'n vruchten af, zowel voor delers als verdelers:

  • Het grootste voordeel voor delers (bedrijven of particulieren) is wellicht de kostenbesparing. Door ruimtes te delen in plaats van ze voor jezelf aan te kopen, hoef je geen grote investeringen te doen. Daarnaast geniet je als gebruiker van een kwaliteit die je in je eentje misschien niet kan betalen. Tot slot is het een eenvoudige manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen.
  • Vastgoedontwikkelaars die zich begeven op het terrein van de deeleconomie, kunnen een breder publiek aanspreken door extra services of faciliteiten aan te bieden. Het kan bijvoorbeeld gaan om een mooie gemeenschappelijke tuin in een appartementencomplex, maar ook om een app die bewoners toelaat om wagens of ruimtes in het gebouw te delen.

Ons toekomstig kantoor en coworking space In The Yard heeft zo naast de kantoorruimte ook bijvoorbeeld een binnentuin, eventruimte en sportfaciliteiten zoals een padelterrein en fitnessruimte waar iedereen gebruik van kan maken.

Recente evoluties

Ook in de vastgoedsector duiken er voortdurend nieuwe toepassingen van de deeleconomie op. Enkele recente evoluties:

  • Coliving 2.0. Waar alleenstaanden vroeger nog op zoek gingen naar een duplex om te delen, zijn de mogelijkheden vandaag veel uitgebreider. In heel wat Europese steden zijn er intussen hoogwaardige vastgoedprojecten te vinden die inzetten op kwalitatieve gedeelde ruimtes, zoals een goed uitgeruste keuken, lounge, bar of fitnesszaal.
  • Energiedelen. Sinds 2022 kunnen bewoners van verschillende gebouwen de energie die ze zelf opwekken, delen met anderen. Ook voor bewoners van appartementsgebouwen is het nu mogelijk om gezamenlijk te investeren in zonnepanelen en de energie kosteloos onder elkaar te verdelen.
  • Warmtenetten. Een warmtenet is een netwerk van ondergrondse leidingen dat warmte transporteert van een warmtebron (bv. restwarmte van bedrijven of groene energie) naar verschillende afnemers. Zo hebben bewoners zelf geen verwarmingsketel of boiler meer nodig en zijn ze niet of minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Istoir en Durabrik, beide deel van onze groep, passen deze techniek zelf al toe in enkele vernieuwende projecten.

Wat brengt de toekomst?

Doordat de mogelijkheden om vastgoed(infrastructuur) te delen razendsnel evolueren, kan de wetgeving moeilijk volgen. Zo is energiedelen in de praktijk al mogelijk, maar zijn er nog veel vragen over het wettelijke kader. Ook is er vaak nog een gebrek aan controle om misbruik te voorkomen. De grootste uitdaging voor de toekomst zal dan ook zijn om de regulering op punt te stellen, zodat de deeleconomie ook in de vastgoedwereld volop kan (blijven) bloeien.

Meer weten over de laatste ontwikkelingen in de bouw- en vastgoedsector?

Lees meer op de blog