Menu

09 280 60 80
info@caminogroup.be
Landegemstraat 10
9031 Drongen

Terug naar alle artikels

Kopen of huren, waarvoor kies jij?

Kopen of huren, waarvoor kies jij?

Na enkele jaren pandemie, zit de verkoop van woningen weer in de lift. In 2022 werden meer dan 98.000 woningen verkocht in het Vlaams Gewest, 30% daarvan waren appartementen. De kostprijs van de gemiddelde woning is inmiddels wel wat gestagneerd, naar een mediaan van 315.000 euro in 2022. (Bron: Statbel) Maar gecombineerd met stijgende rentes en inflatie zorgt dit ervoor dat een woning kopen niet voor iedereen vanzelfsprekend is, en dat potentiële kopers langer blijven huren. Het is één van de meest gestelde vragen aan onze wooncoaches: wat doen we best, kopen of huren?

Uiteraard zijn er verschillende factoren die je beslissing bepalen zoals je budget, de locatie waar je wil gaan wonen en je toekomstplannen. Er is geen ‘onze size fits all’ oplossing, want iedere situatie is anders.

Een woning kopen

Als eigenaar van je eigen stek heb je de zekerheid dat je een dak boven je hoofd hebt, en heb je de mogelijkheid om je woning volledig in te richten naar je eigen smaak. Het blijft een interessante investering om jezelf te beschermen tegen stijgende inflatie en om je geld veilig te investeren. Op de gerealiseerde meerwaarde van vastgoed betaal je onder bepaalde voorwaarden geen belastingen. Ook kan je in een aantal gevallen profiteren van een gunstig btw-tarief van 6%, ook voor nieuwbouw. Een overzicht van onze projecten waarop dit voordeel van toepassing is, kan je raadplegen via deze link.

Via een hypothecaire lening betaal je voor een vooraf vastgelegde termijn een vast bedrag in de maand af (bij een vaste rente) wat ervoor zorgt dat je een nauwkeurige financiële planning kan maken. Nadat je woning is afbetaald valt de maandelijkse vaste kost weg, wat kan tellen bij het plannen van je pensioen budget en je financiële vrijheid op latere leeftijd.

Investeren in een nieuwbouwwoning is nog interessanter omdat je dankzij de evolutie in materialen en technieken je energiefactuur drukt én je investering zo future proof maakt. Ook vermijd je op die manier steeds strenger wordende renovatieverplichtingen en isolatie- en energienormen. Daarom bouw je beter nu al voor morgen.

David Mertens – Sales Manager, Durabrik

Toch liever huren?

Als huurder heb je meer vrijheid om makkelijker te veranderen van woning en draait je huisbaas doorgaans op voor kosten zoals onderhoud en investeringen in de woning. De vaste kosten (zoals onroerende voorheffing) zijn ook ten laste van de eigenaar. 
Je huurprijs kan wel jaarlijks geïndexeerd worden, waardoor je huur duurder kan worden en na de huurperiode kan de verhuurder de overeenkomst niet verlengen. Bovendien  gaat het geld van je huur naar je huisbaas en investeer je die dus niet in een eigendom. 

Let goed op het energielabel van je huurwoning en wees op je hoede voor verborgen gebreken. Budgetteer voor de lange termijn en maak een overzicht van alle kosten (ook gemeenschappelijke kosten) bij het maken van je beslissing. 
Enige investeringen die je zelf doet aan je huurwoning, kan je achteraf vaak niet recupereren.

Tegenover de vrijheid die je hebt als huurder staat dus dat je onderworpen bent aan een veranderlijke woonsituatie, de goede wil van je huisbaas en snel evoluerende huur- en energieprijzen.

Nieuwe huurformules

Omdat het aankopen van een woning aanvankelijk een aantal grote kosten met zich meebrengt (eigen inbreng, notariskosten…) zien we dat (jonge) potentiële kopers langer op de huurmarkt blijven om zo te sparen voor een eerste woning. Dat heeft de populariteit van de huurkoop in de hand gewerkt.

Om in te spelen op deze evolutie, biedt Durabrik voor een aantal woningen en appartementen de Rent To Own formule aan. Daarbij huur je een nieuwbouwwoning, die gebouwd is volgens laatste nieuwe energienormen, en bekom je een optie om de woning aan te kopen.  Bij het uitoefenen van de optie kan je huur die je betaald hebt voor die woning aftrekken van de uiteindelijke aankoopprijs. Op die manier kan je de huurgelden toch recupereren, en ondertussen genieten van een spiksplinternieuwe woning met een laag verbruik.

Rent-To-Own brengt eigenlijk de voordelen van huren kopen samen. Aan de ene kant heb je de mogelijkheid om te sparen voor het samenstellen van voldoende eigen vermogen, aan de andere kant heb je al een lange termijnoptie op de woning van je dromen in de buurt waar je wil wonen.

Wouter Coucke – Directeur Ontwikkeling, Camino

Goed begonnen…

Kies je meteen voor het bouwen van een nieuwbouw, dan heb je de mogelijkheid om vanaf het begin je huis naar je hand te zetten. Je maakt niet alleen duurzame keuzes op vlak van energie, maar ook op vlak van interieur en inrichten is het volledig jouw eigen smaak. Daarbij is het kiezen van een duurzame bouwpartner cruciaal. Onze sector komt soms helaas in een slecht daglicht te staan aangezien niet elke aannemer de beste bedoelingen heeft.

Goede afspraken maken goede vrienden. Zoek daarom naar een partij, met voldoende expertise en die tijd maakt om te luisteren. Een partij die je objectief kan adviseren, en respect toont voor jouw wensen en middelen. Een betrouwbare aannemer kan altijd referenties voorleggen.

Wees dus extra op je hoede bij nét opgerichte bedrijven, en vraag steeds om een offerte. Succes!