Duurzaamheid als prioriteit, ook in sociale woningbouw
De klimaattransitie is een hot topic: de omschakeling naar duurzame energietechnieken is een must. Maar wat als je vandaag de torenhoge energiefactuur niet kunt betalen en geen budget hebt voor een renovatie, een warmtepomp, laat staan voor een elektrische wagen? We vroegen het aan Wim Hochepied, Business Unit Manager van DPS, Durabrik Publieke Samenwerking.
Meer dan een miljoen gezinnen maakt al gebruik van het sociaal tarief. Hoe kun je die kwetsbare groepen, die ook de keuzemogelijkheden en nieuwe technieken niet kennen, de hand reiken en meekrijgen in het transitieverhaal? Wim Hochepied: “Duurzaamheid moet een belangrijk criterium zijn bij de bouw van sociale woningen. “Dat is ons engagement. Sociale woningen moeten én duurzaam én betaalbaar zijn. Wie een laag inkomen heeft, moet ook de kans krijgen te investeren in zijn woning dankzij sociaal rechtvaardige subsidies.”
INSPIRATIE BIJ TOONTJESHUIZEN
“Bij DPS zijn we met de Toontjeshuizen pionier op het vlak van sociale, flexibele, aanpasbare, circulaire en betaalbare woningen. Toontjeshuizen zijn genoemd naar Toon, de zoon van CEO Joost Callens. Het zijn flexibele en duurzame woningen waar mensen met een beperking zelfstandig kunnen wonen onder begeleiding.
De knowhow die we daar samen met onze duurzaamheidscoördinatoren opgebouwd hebben, passen we ook toe in onze sociale huisvestingsprojecten. Aanpasbaarheid, toekomstgerichtheid en kennis over duurzame materialen zijn zeer belangrijk om gebouwen een lang leven te geven en dus duurzaam te maken. Wij zetten ons in om de Green Deal doelstellingen van Europa te bekijken en dit engagement past volledig in de filosofie van de Camino-groep.”
GOEDKOOP VS DUURZAAM
“Wij werken voor de overheid, dat is de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), via een systeem van wedstrijden en aanbestedingen. En die overheid zegt altijd: de goedkoopste wint. Daar wringt het schoentje. Op korte termijn zijn duurzame oplossingen natuurlijk niet de goedkoopste, al moet je wel zoeken naar wat betaalbaar en haalbaar is”, zegt Wim.
Durabrik ziet het als een missie om van duurzaamheid een belangrijk criterium te maken voor sociale woningbouw. Wim: “De lastenboeken spreken nog nauwelijks over duurzaamheid, terwijl het voor zeker 40 procent zou moeten meetellen in de toewijzingen, niet voor de 10 procent van vandaag. We namen al verschillende keren het voortouw om samen met de VMSW na te denken over die transitie. En al is het een moeilijke en zeer trage weg, ik geloof er wel in.
Een mooi voorbeeld is ons project in Sint-Niklaas waar we op één site Toontjeshuizen en sociale woningen gaan bouwen. Gas is in verkavelingen vandaag niet langer toegelaten. We berekenen nu hoe we de site kunnen voorzien van geothermie zonder de mensen een hogere energieprijs aan te rekenen, omdat we onder andere de investering doen op 30 of 50 jaar en elke betrokken partij vragen mee te investeren.”
“Bied de duurzame oplossing aan voor dezelfde prijs als de niet-duurzame, en iedereen is mee.”
RECHTVAARDIGE SUBSIDIES
“Om ook kwetsbare groepen aan te zetten te investeren in hun eigen, dikwijls verouderde woning, zijn ook sociaal rechtvaardige subsidies noodzakelijk”, zegt Wim. “Als je de duurzame oplossing kunt aanbieden voor dezelfde prijs als de niet-duurzame, dan heb je iedereen mee. Om te vermijden dat de markt op de subsidies reageert met een prijsstijging, moeten ze alleen voorzien zijn voor de mensen met een laag inkomen. Het moet de bedoeling zijn het wooncomfort te verbeteren en de energiefactuur onder controle te houden. Want beter wonen is beter leven.”
Partnerships voor duurzame woningbouw
Wil je als bouwpartner ook een bijdrage leveren aan de bouw van duurzame en betaalbare woningen? We slaan graag de handen in elkaar.