Menu

09 280 60 80
info@caminogroup.be
Landegemstraat 10
9031 Drongen

Terug naar alle artikels

De impact van corona en de energiecrisis op het vastgoed

Nieuws Duurzaamheid

De impact van corona en de energiecrisis op het vastgoed

De coronacrisis heeft de tendensen op de woningmarkt versterkt en versneld. Buitenruimte, een fietsenstalling en een aangename thuiswerkplek staan hoog op het verlanglijstje van aspirant-kopers. Daarbij is meer dan ooit de energiezuinigheid van de woning een topprioriteit geworden, zeker sinds de recente energiecrisis.

We spraken met David Mertens en Christel Hofman, respectievelijk product- en salesmanager en projectcoördinator bij Durabrik, Steven Vanden Brande, directeur bij Fyxt, en Joris Haems, directeur van Plan E en Ecopuur. De afzonderlijke bedrijven binnen de groep spelen elk op hun terrein in op de nieuwe tendensen, zeggen ze, zowel bij de nieuwbouw- als de renovatieprojecten van Camino. “Bij Camino hebben we gelukkig jaren voorsprong.”

Volwaardig terras

We herinneren ons allemaal het prachtige voorjaarsweer tijdens de eerste lockdown. Mensen die geen volwaardige buitenruimte hadden en thuis moesten werken met de kinderen in huis, hadden het bijzonder zwaar. “De buitenruimte is inderdaad een must-have geworden”, zegt David Mertens (Durabrik). “Bij onze woningen speelt dat niet, die hebben een tuin, maar appartementen zonder een volwaardig terras verkopen veel minder goed.”

Een kamer voor jezelf

Opvallende tendens is uiteraard de thuiswerkplek, zegt David: “Iedereen is er nu van overtuigd dat een werkruimte geen nice to have meer is.” Christel Hofman (Durabrik): “Ons ontwerpteam heeft daar direct op ingespeeld door de indeling en de circulatie in de nieuwbouwplannen bij te sturen. We creëren bijvoorbeeld een werkplek in een hoek van de leefruimte of in de nachthal. Bovendien voorzien we bij woningen met een hellend dak altijd een vaste trap naar de zolder. Die ruimte onder het dak leent zich perfect om in te richten naar keuze: een extra slaapkamer of een bureau.”

“We zagen bij Fyxt daarmee ook de verkoop van onze tuinkamers stijgen. Daarmee heb je natuurlijk een ideaal bureau zonder uitgebreide werken in de woning te moeten uitvoeren”, zegt Steven Vanden Brande (Fyxt). “Aangezien we ook kleinere modules hebben, zijn ze geschikt voor kleine tuinen. Bovendien zijn ze bijzonder energiezuinig.” 

Ook hoog op de wishlist zijn de fietsenstallingen, want elektrisch fietsen boomt en veel mensen hebben tijdens corona hun tweede auto aan de kant gezet of omgeruild. David: “We integreren de fietsenstalling nu mee in het concept van het project en de woning.”

Energie als topprioriteit

Energie is meer dan ooit top of mind, daar zijn de experten het unaniem over eens. Enerzijds door het toegenomen verbruik van het thuiswerk, maar vooral door de torenhoge energieprijzen die voortvloeien uit de recente energiecrisis. Uit recent onderzoek van ERA bleek ook al woningen met gunstige EPC-score sterk gegeerd zijn op de woningmarkt.

David: “Veel meer mensen zien na corona het belang in van zonnepanelen en een warmtepomp. Omdat wij al jaren zwaar inzetten op duurzaamheid hebben we een voorsprong. Zo zorgen we bij alle projecten voor een goed geïsoleerde schil, installeren we al lange tijd zonnepanelen en vloerverwarming in de sleutel-op-de-deurwoningen van Durabrik. Dat leek een luxe, maar dankzij die lagetemperatuurverwarming kan je gemakkelijk overschakelen naar een warmtepomp. De meeste mensen kiezen nu ook direct voor een warmtepomp, waar velen voordien nog even de boot afhielden. De installatie van een warmtepomp is bij onze nieuwe projecten nu ook inbegrepen in het basispakket waarmee ze een E-peil van E10 of lager behalen. Daarmee doen ze het zelfs een pak beter dan de opgelegde normen. En kan de klant ook genieten van 100% korting op de onroerende voorheffing gedurende 5 jaar.”

De installatie van een warmtepomp is bij onze nieuwe Durabrik-projecten nu ook inbegrepen in het basispakket.

Extra oog voor slim waterverbruik

“Camino kijkt ook vooruit: de volgende crisis zal die van het water zijn”, zegt Joris Haems (Plan E). “Met Hydraloop hebben we via Ecopuur – binnen Camino de specialist in hernieuwbare energietechnieken – een klein waterzuiveringsstation dat perfect in een berging past. We gebruiken stads- en in sommige gevallen zelfs regenwater voor de douche. Dat gebruikte douchewater wordt opnieuw gezuiverd en gebruikt voor de toiletten: we hergebruiken het stads- of regenwater dus twee keer!”

Energetische renovaties in stroomversnelling

Ook bestaande woningen worden aan een kwaliteitsonderzoek onderworpen, zeggen Steven en Joris: “Bij Plan E en Fyxt zien we de vraag naar energetische renovaties toenemen om het energieverbruik te optimaliseren. We werken dan met Plan E een masterplan uit: welke isolatie is noodzakelijk, welke technieken zijn mogelijk … Daarna volgt de totaalrenovatie die we van A tot Z uitvoeren met behulp van Fyxt. De mensen hoeven niet met verschillende aannemers te werken, iets wat hen dikwijls bang maakt en tegenhoudt om er aan te beginnen. Door de verschillende expertises in onze groep, kunnen we binnenshuis voor elke vraag een oplossing bieden.” 

Samen bouwen aan innovatieve woonoplossingen

Elk van onze bedrijven werkt aan woonoplossingen volgens de laatste ontwikkeling in de bouw- en vastgoedsector.

Maak kennis met onze bedrijven