Innovatieproject driedubbel glas Berendrecht
Uiteraard draagt Camino duurzaamheid hoog in het vaandel. En daarmee ook élk bedrijf binnen de groep. Kijk maar naar projectontwikkelaar Durabrik. Zij realiseren in samenwerking met ramenbedrijf Veisters een uiterst duurzaam woonproject in Berendrecht waarbij elke woning wordt voorzien van driedubbel glas. Duurzaamheidscoördinator Steven Vanden Brande licht het project toe.
Waarom deze extra innovatieve aanpak?
“Bij Durabrik is die ecologische visie ingebakken. We plannen dan ook het meest duurzame bouwbedrijf te zijn tegen 2025. Deze keuze voor driedubbele beglazing past dus perfect in onze strategische doelstellingen. Zo energiezuinig en milieuvriendelijk mogelijk bouwen, dat doen wij élke dag. We leggen de lat alsmaar hoger voor onszelf, hoger dan de overheid verwacht zelfs. Daarin laten we ons ondersteunen door experten binnen Camino, waaronder Veisters.”
Jullie proberen daarmee het S-peil zo laag mogelijk te houden?
“Inderdaad. Het S-peil vertelt je in feite hoe energie-efficiënt een gebouw is of hoe goed de bouwschil geïsoleerd is. Sowieso is dat cijfer al erg laag in al onze projecten, maar in Berendrecht wilden we nog een stapje verder gaan en testen wat de impact van driedubbel glas is. Als het over muren en daken gaat, kan je niet oneindig gaan isoleren want dan verlies je aan oppervlakte. Om het S-peil nog verder te verlagen, moét je dus wel het schrijnwerk onder de loep nemen. Want via de ramen verlies je nog altijd de meeste warmte.”
Is er een groot verschil tussen driedubbel en hoogrendementsglas?
“Toch wel. Natuurlijk zijn twee glaslagen sowieso beter dan één laag. Dit omdat de lucht tussen de twee platen extra isolatie biedt. Zit er dan ook nog een doorzichtige metaallaag tussen zoals bij hoogrendementsglas? Dan houd je de warmte iets meer binnen. Maar driedubbel glas doet het nóg beter. Het compenseert maar liefst 40 % van het warmteverlies via de ramen. Met hoogrendementsglas behalen we al een mooie Ug-waarde (de isolatiewaarde van het glas) van 1,0, maar met driedubbel glas komen we uit op 0,7 of zelfs 0,6. Het extra gewicht vraagt om iets meer kracht om de ramen te openen. Veisters lost dat op door met lichte aluminium profielen te werken.”
De meerkost van de driedubbele beglazing schrikt dus niet af?
“Driedubbel glas is natuurlijk duurder, ook omdat je het schrijnwerk erop moet aanpassen. Maar het effect op je energiefactuur is groot. Je verdient de investering wel terug. In Berendrecht nemen wij die kost trouwens op ons omdat we dit als een innovatief testproject zien. De kopers krijgen de energiebesparing in feite als een bonus.
Het feit dat we binnen onze eigen groep kunnen rekenen op Veisters helpt ons ook vooruit. We hebben zo zelf de knowhow in huis wat ons beide sterker maakt. Dankzij deze samenwerking en de ondersteuning van Camino hopen we op termijn van driedubbel glas de standaard te maken in al onze woonprojecten.”
Heeft driedubbel glas nog meer voordelen?
“Ook de akoestische isolatie gaat er enorm op vooruit. Het is moeilijk in percentages uit te drukken omdat het resultaat van de omgeving e.d. afhangt, maar ik hoor er veel positieve reacties over. Voornamelijk in stedelijke gebieden doet het wonderen.”