Vastgoedmarkt anno 2022, hoe maak je de juiste keuze?
Corona, de oorlog in Oekraïne, de inflatie, de sterk gestegen energieprijzen … het waren en zijn vreemde jaren. Ook op de vastgoedmarkt hebben al deze factoren natuurlijk een impact. Maar hoe is het vandaag gesteld met de vastgoedmarkt? Is het slim om nu te kopen, bouwen, huren, verbouwen? Of wacht je beter af?
Goed nieuws: de vastgoedmarkt normaliseert
De vastgoedmarkt heeft enkele heftige jaren achter de rug: tijden met veel vraag en weinig aanbod, waardoor woningen vaak op enkele dagen tijd al verkocht werden. In de eerste helft van dit jaar steeg de gemiddelde huizenprijs nog met 7%. Op jaarbasis kom je dus op ca. 10% uit, wat de hoge inflatie benadert. En dat betekent dat de vastgoedprijzen stabiliseren, in reële termen.
We keren in feite terug naar de marktsituatie van 2019, die redelijk goed was. De vastgoedprijzen – hoewel ‘normaal’ voor deze tijden – blijven natuurlijk wel een pak hoger dan voorheen. In 2017 was de mediaanprijs van een woning in België nog 220.000 euro, nu 280.000 euro. Maar de verhouding tussen vraag en aanbod normaliseert ook weer. Woningen worden gemiddeld weer verkocht op 6 tot 8 weken tijd.
De criteria van kopers zijn wel veranderd: de focus ligt nu – terecht – vooral op de energiescore van de woning. Bovendien zijn er nu veel meer jonge kopers op de markt. Zij vrezen immers dat de rente blijft stijgen en gaan dus sneller kopen, ook omdat huren minder zekerheid oplevert aangezien huurprijzen steeds geïndexeerd worden. Een slimme tactiek, zo blijkt.
De rente blijft stijgen
Nu, door de hoge inflatie stijgt de rente. En die lijkt niet meteen weer te dalen. Wanneer de rente sneller stijgt dan de lonen, daalt het beschikbare budget om te lenen. De rentestijging heeft voorlopig weinig impact op de prijsvorming zelf, maar dat kan nog veranderen de komende maanden. Daarbij komt nog dat energiezuinigheid belangrijker is/wordt dan ooit …
Een ding staat dus vast: wie wil kopen of bouwen, doet dat beter nu dan morgen. De banken zullen binnenkort immers de rente op hypothecaire leningen weer omhoogtrekken, in navolging van de rente op de kapitaalmarkten die ongetwijfeld ook stijgt de komende maanden.
Nu kiezen voor nieuwbouw of renovatie? De voor- en nadelen
Nieuwbouw slimste keuze
Vastgoed blijft over het algemeen ook een goede investering. Zeker als je weet dat het geld op je spaarrekening alsmaar minder waard wordt. Als je het budget hebt, is nieuwbouw sowieso een slimme keuze. Je bouwt dan namelijk meteen zo energiezuinig mogelijk.
De initiële investering is wel iets groter, maar als je naar de totale woonkost kijkt, spaar je heel wat geld uit. En hoe hoger de energieprijzen, hoe meer je bespaart natuurlijk. Het verschil in verwarmingskosten tussen een nieuwbouwwoning met warmtepomp en een oudere woning loopt zo enkel op. Zo was het verschil in de eerste twee weken van oktober 2022 zelfs 550 euro per maand!
Bij de aanvraag van een lening voor een bestaande woning, houden banken trouwens alsmaar meer rekening met het EPC. Ook zij willen zo weinig mogelijk energieverslindende panden in hun portefeuille, omdat deze wellicht in waarde dalen in de toekomst. Dat issue heb je alvast niet bij nieuwbouw.
Wat met kopen en verbouwen?
Het spreekt voor zich dat instapklare, pas gerenoveerde woningen met een A- of B-label nu erg gegeerd zijn. Die prijzen zullen dus niet snel dalen. Voor oudere woningen is wel een prijsdaling te verwachten. Sinds dit jaar blijven dit soort woningen weer langer op de markt omwille van hun slechte EPC. Daarenboven geldt vanaf 2023 ook de renovatieverplichting in Vlaanderen voor woningen met een EPC-label E of F, wat mee invloed kan hebben op die prijsdaling.
Ofwel koop je dus een woning met een beter label, aan een hogere prijs. Of je koopt voor een lagere prijs een woning met label E of F én hebt voldoende budget over voor de renovatie, die dan binnen de 5 jaar moet gebeuren. Een voordeel is wel dat je steun van de overheid kan krijgen als je energetisch renoveert. Denk maar aan Mijn VerbouwPremie, Mijn VerbouwLening en de renteloze renovatielening. Totaalaannemers zoals Victor of Plan E brengen dat totaalplaatje met kosten-batenanalyse in kaart.
Lastige huurmarkt
Als je huurt, ben jij natuurlijk niet verantwoordelijk voor de energetische renovaties. De huren worden echter wel aangepast aan de index. Zo loop je dus het risico elk jaar meer te betalen. En dat naast de hogere energiekost. Als je echter leent tegen een vaste rente, blijft je woonkost ongewijzigd, terwijl je loon in januari wel geïndexeerd wordt.