Menu

09 280 60 80
info@caminogroup.be
Landegemstraat 10
9031 Drongen

Terug naar alle artikels

Duurzaam verbouwen, wie betaalt de prijs?

Duurzaamheid

Duurzaam verbouwen, wie betaalt de prijs?

Duurzaam verbouwen, hoe beïnvloedt dat je budget? Is milieuvriendelijk werken altijd duur? Duurzaamheidscoördinator Evelien Van Kemenade en BU Directeur van FYXT Steven Vanden Brande geven ons een antwoord.

Kost duurzaam verbouwen sowieso meer?

Steven: “Als we enkel naar de investering – de kost van de verbouwing zelf – kijken, hangt het er vooral van af hoe ver je erin gaat. Kiezen voor degelijke isolatie maakt je renovatie niet per se duurder. Minerale wol is bijvoorbeeld goedkoper dan kunststof isolatie. En er bestaan best budget- én milieuvriendelijke materialen om je woning af te werken.”

Wanneer stijgt het kostenplaatje?

Evelien: “Als je dure, exclusieve of moeilijker te vinden materialen kiest. Of als je echt je ecologische voetafdruk tot nul wil terugbrengen. Denk dan aan regenwaterrecuperatie, zonnepanelen, een warmtepomp, een thuisbatterij, hoogrendementsglas, circulaire materialen … Hoe meer duurzame technieken je tegelijk installeert, hoe groter de investering, dat spreekt voor zich. Plan E, gespecialiseerd in energetische totaalrenovaties, brengt de totale kost van een verbouwing gedetailleerd in kaart en kijkt daarbij steeds wat mogelijk is binnen het vooropgestelde budget.”

Steven: “Maar feitelijk is die visie – enkel de investering bekijken – verkeerd. Want bij duurzaam verbouwen moet je net de verlaging van de OPEX, de operationele kost, voor ogen houden. Zeker in deze tijden van hoge energieprijzen, verdien je het geïnvesteerde geld snel terug.”

"Kiezen voor degelijke isolatie, maakt je renovatie niet per se duurder."

Duurzaam verbouwen is in die zin dus vooral voordelig?

Evelien: “Inderdaad. Na ingrepen die je water en energie doen besparen, kan je rekenen op gemiddeld 20% minder verbruik per ingreep. En ook je comfort neemt toe. Isolatie houdt bijvoorbeeld niet alleen de koude buiten in de winter, maar houdt tijdens zonnige dagen ook de warmte tegen. Met de steeds warmere zomers in België is dat extra comfort niet onbelangrijk. Buitenzonwering is daarom zeker een te overwegen investering. Als dat niet volstaat, kan je ook koelen. Liefst passief. Dat betekent dat je geen airco of warmtepomp inzet, maar gebruik maakt van beschikbare koele bronnen zoals de aarde. Kortom: je moet echt op lange termijn kijken als je bouwt.”

Screent Camino haar partners ook op duurzaamheid?

Steven: “Het is zeker een van de basisvereisten. Duurzaamheid is namelijk een belangrijk onderdeel van ons strategisch kader. Zelf streven we ernaar om met onze bouwprojecten de impact op de omgeving zo laag mogelijk te houden."

Hoe we dat precies doen, leggen Evelien en Steven graag uit.

Bouwen met minimale milieu-impact

"Voordat we een samenwerking aangaan, checken we of het bedrijf wettelijk in orde is én we laten hen een charter ondertekenen. In dat charter staan allerlei punten die belangrijk zijn voor Camino: ethische codes, ecologie …”

Evelien: “We beseffen meer en meer dat onze impact qua duurzaamheid verder reikt dan enkel onze eigen klanten en onderaannemers. We moeten aan the bigger picture denken. Dus we werken de screening van partners op dit moment verder uit. Natuurlijk is het een evenwichtsoefening. We willen én goede partners met een hart voor het milieu én een redelijke kostprijs voor onze klanten. Soms zijn dergelijke partijen lastig te vinden. Maar sowieso staat duurzaamheid hoog op ons eisenlijstje.”