Menu

09 280 60 80
info@caminogroup.be
Landegemstraat 10
9031 Drongen

Terug naar alle artikels

Hoe benaderen jongeren de woonmarkt anno 2021?

Nieuws

Hoe benaderen jongeren de woonmarkt anno 2021?

Een eerste woning aankopen is een grote stap. Dat staat vast. Maar vandaag is die beslissing voor jongeren nog een pak complexer dan voorheen: hoge vraagprijzen, belang van energiezuinigheid en bijgevolg nood aan dure verbouwingen … Logisch dat velen die stap dus wat uitstellen en eerst huren. Welke woningen vinden zij dan het meest interessant? En hoe kan je als investeerder hierop inspelen? 

Waar zijn jongeren naar op zoek?

Jonge twintigers weten erg goed aan welke voorwaarden hun eerste aankoop op de vastgoedmarkt moet voldoen. Ze willen in een bruisende stad of in de stadsrand wonen, op een locatie die vlot bereikbaar is, niet te ver van vrienden en familie en het liefst met wat natuur in de nabije omgeving. Maar het moet daarnaast vooral een energiezuinige én comfortabele woning zijn. 

Tegelijk beseffen jonge Belgen dat die wensen niet makkelijk binnen hun budget te vinden zijn. De vraagprijzen zijn erg hoog, zeker door de coronacrisis. Je ziet over het algemeen dus twee tendensen. Ofwel beslissen ze wat langer te huren met dezelfde duurzame wensen. Ofwel kopen ze een oudere woning aan, in de hoop die vervolgens energiezuinig te kunnen renoveren. 

Comfort én energiezuinigheid

Maar is een oudere woning kopen dan een goede beslissing voor hen? Niet altijd. Jongeren zien het natuurlijk als een manier om op zeker te spelen: ruimte, comfort en (na renovaties) duurzaamheid. Dus geven ze bij aankoop van dergelijke woonst tot wel 100.000 euro boven de vraagprijs, een duidelijke Fear of Missing Out-reactie. 

Ze onderschatten vaak hoe groot het aandeel is dat gefinancierd moet worden door leningen bij de bank. En om vervolgens de woning te renoveren, willen ze maximaal 30% van het totale aankoopbedrag uitgeven. 

Wat betekent dat voor investeerders?

Wie investeert in een nieuwbouwproject vlak bij een levendig dorps- of stadscentrum beantwoordt perfect aan de noden van jonge kopers: duurzaam en gunstig gelegen. Potentiële huurders meteen over de streep trekken? Besteed dan ook voldoende aandacht aan het esthethische aspect. Volgens de woningbaromater van 2021 geeft ongeveer 60% van de jonge Belgen aan dat de stijl van de woning een belangrijke rol speelt in hun zoektocht. Zo vind je bijvoorbeeld bij Istoir knappe combinaties van authentieke charme en hedendaags comfort op toplocaties. Ideaal om er misschien later zelf je intrek te nemen. 

Beschik je al over een of meerdere panden? Investeer dan in energetische renovaties. Zo trek je gegarandeerd jonge huurders aan. Laat je daarin bijstaan door professionals als Plan E, ecopuur, FYXT en Veisters
 

Benieuwd hoe Camino investeren in vastgoed mogelijk maakt?

Duurzaam investeren