Menu

09 280 60 80
info@caminogroup.be
Landegemstraat 10
9031 Drongen

Terug naar alle artikels

Gezondheid en welzijn op het werk

Nieuws

Gezondheid en welzijn op het werk

Gezondheid en veiligheid op het werk zijn essentieel. Camino schenkt er dan ook standaard aandacht aan. Met of zonder pandemie. Want tevreden werknemers zorgen voor een aangename sfeer, optimale inzet, degelijke resultaten én gelukkige klanten. Bie De Backer, Directeur HR, en Arnout Leroy, Preventieadviseur, vertellen ons hoe Camino welzijn op het werk verzekert, in deze vreemde tijden en daarbuiten.

Hoe ervaren de medewerkers van Camino de coronacrisis?

Bie: “Het valt goed mee, al merk je wel dat iedereen het sociale contact mist. We hielden al tweemaal een enquête bij onze medewerkers. Daaruit blijkt dat hun mentaal welzijn stabiel blijft. Dat is positief. Thuiswerken was voor ons sowieso geen probleem omdat wij onze mensen graag autonomie en vertrouwen geven. We laten hen de ruimte om een groot deel van hun werk zelf te organiseren. Maar goed, het zien en nabij hebben van collega’s, dat kán je niet vervangen. Dat kan je enkel proberen opvangen.”

Hoe pakken jullie dat aan?

Bie: “Een heldere en voortdurende communicatie is noodzakelijk. Je wil contact houden met je mensen. Je wil weten wat er speelt en bereikbaar zijn. Dus sturen we mailtjes, nieuwsbrieven, houden we zoommeetings, organiseren we online workshops… En we bedenken af en toe wat leuks en origineels. Onze zaakvoerder nam bijvoorbeeld al een gesproken bericht op voor het personeel. We staken onlangs een tv-programma in elkaar met allerlei projectnieuws en een interactieve quiz.”

Arnout: “Dat funaspect doet veel aan de sfeer. We proberen het luchtig te houden, zelfs in zware tijden. Zo was er een medewerkersmeeting mét dj-set, waarvoor de deelnemers thuis een partypakket ontvingen. Radio Camino en de virtuele nieuwjaarsdrink waren een succes. En onze mensen kregen recent nog een Bloomon-doos toegestuurd met een persoonlijk bedankje van de zaakvoerder. Die kleine dingen worden geapprecieerd en houden de sfeer op punt.”

Wat was de impact van de coronacrisis op het werf?

Arnout: “Het was mijn taak als preventieadviseur om erover te waken dat op de werven alles veilig en gezond verliep. Dat hebben we met zijn allen efficiënt aangepakt. Iedereen zag van bij het begin in hoe belangrijk die regels waren en hield zich eraan.”

Wat met de nieuwe medewerkers?

Bie: “De nieuwkomers waren wel een bezorgdheid voor ons. En dat waren er veel in het afgelopen jaar. Hoe zorg je ervoor dat ook zij zich deel van het team voelen? Dat ze zich fijn integreren ondanks de fysieke afstand? Om dat te garanderen, organiseren we bijvoorbeeld groentjeswandelingen. In groepjes – afhankelijk van de geldende regels – gaan er dan enkele anciens met nieuwkomers wandelen. Zo leren ze elkaar op een gemoedelijke manier kennen.”

Waarom is welzijn áltijd zo een belangrijk punt voor Camino?

Bie: “We zijn een erg mensgericht bedrijf. In onze ogen is het noodzakelijk, ook op lange termijn, om in te zetten op het welzijn van je werknemers als je je bedrijf gezond wil houden en als je je klanten tevreden wil stellen. Het speelt enkel in je voordeel als mensen graag in je bedrijf werken en dat liefst zo lang mogelijk. Het bevordert de sfeer en de samenhang. Daarnaast proberen wij mensen ook sterker te maken door hen te helpen hun vaardigheden verder te ontwikkelen. Een opleidingsplan maakt dus sowieso deel uit van onze aanpak.”

Arnout: “Klopt. Workshops, praktische tips, psychologische bijstand… dat zijn geen nieuwe zaken voor Camino. Door de pandemie zijn de thema’s gewoon wat verschoven. Nu gaat het om deskfitness, gezond thuiswerken, teamwork op afstand, tools als Teams, enz.”

Gaat jullie werkwijze anders zijn ná corona?

Bie: “Ik verwacht dat we in de toekomst een ideaal evenwicht vinden tussen vroeger en nu. Nu waren we verplicht om in sneltempo alternatieven te zoeken voor allerlei aspecten van jobs. Daardoor zien we ook de voordelen in van bijvoorbeeld videomeetings. We kunnen echt niet langer verwachten dat mensen een paar uur rijden om een halfuurtje fysiek te vergaderen. Dat zou zonde zijn. En thuiswerk blijft voor sommigen wellicht een fijne optie. De terugkeer van het sociale contact is ongetwijfeld méér dan welkom na corona maar helemaal zoals ervoor wordt het niet meer, denk ik. Laten we dus het beste van de twee werelden combineren.”

Op zoek naar een job in een mensgerichte organisatie?

Wie weet vind je bij Camino wel jouw tweede thuis!

Ontdek onze vacatures