Menu

09 280 60 80
info@caminogroup.be
Landegemstraat 10
9031 Drongen

Terug naar alle artikels

Waarom je je vastgoeddroom beter niet uitstelt

Nieuws

Waarom je je vastgoeddroom beter niet uitstelt

De afgelopen maanden is er weer een stijging van de rentes op woonkredieten te merken. Op een lening van 20 jaar betaalde je begin dit jaar nog 1,6%, nu 2,59%. Geen aangename evolutie voor potentiële bouwers, verbouwers of investeerders. Nog wat geduld oefenen dan? Toch beter niet. We leggen graag uit waarom.

Waarom stijgt de rente?

De stijging van de rente is het gevolg van het antwoord van de Europese Centrale Bank op de inflatie. Want zij proberen de hoge inflatie in de eurozone zo af te remmen. De rente op tienjarig Belgisch overheidspapier staat om die reden op 1,4%, het hoogste peil in 8 jaar. Dat wordt vervolgens weerspiegeld in alles wat met obligatiemarkten te maken heeft en ook woonkredieten.

Effect op de vastgoedmarkt

Sinds lange tijd daalde het aantal transacties op de vastgoedmarkt in het eerste kwartaal van 2022. Dat is mogelijk te verklaren door twijfel bij kopers omwille van de oorlog en de inflatie, maar ook de invloed van de afgelopen coronajaren op het vastgoed – erg druk voor de sector – zit er voor iets tussen. De vastgoedmarkt begint weer te normaliseren.

Wat de prijzen betreft, is er volgens experts niet meteen een daling in het vooruitzicht, omdat de vraag hoog blijft. Bovendien blijkt uit onderzoek dat rente en vastgoedprijzen sterk samenhangen bij een stijgende, maar minder bij een dalende markt. Verkopers willen natuurlijk geen verlies maken.

Niet uitstellen is de boodschap

Aangezien de prijzen en rente de komende tijd verder zullen stijgen, is het beter om nu in actie schieten. En vergis je niet: de huidige rente is niet bijzonder hoog, al lijkt dat zo omdat we de voorbije jaren een bodemrente gewoon waren.

Aangezien de prijzen en rente de komende tijd verder zullen stijgen, is het beter om nu in actie schieten.

Nieuwbouw of verbouwing?

Wie beslist om een woonkrediet aan te gaan, koopt die dan beter een nieuwbouw of is renoveren een beter idee?

Nieuwbouw is altijd een goede keuze

Voor een energetisch gunstige woning, investeren kandidaat-kopers best in nieuwbouw, begeleid door een professional. Dat is ook een stabiele investering en eentje die om weinig tot geen onderhoud vraagt in het komende decennium. Ook als opbrengsteigendom is nieuwbouw daarom een slimme zet.

Verbouwing kan ook voordelig zijn

Laten we eerlijk zijn: bij een verbouwing is het vaak moeilijk in te schatten wat de totale kostprijs is. Een betrouwbare totaalpartner onder de arm nemen, lost dat issue op. De investeringen voor energetische maatregelen worden nadien terugverdiend via een lager energiefactuur – zeker in deze tijden – en premies en voordelen van de overheid.

Advies bij je vastgoedinvestering

In deze evoluerende vastgoedmarkt is goede raad van een expert geen overbodige luxe. Via de kennis van de bedrijven in onze groep staan we jou als investeerder graag bij in de zoektocht naar een geschikt project.

Ons aanbod voor investeerders